Gedragingen

Orka's brengen het grootste deel van hun leven buiten ons zicht door. We kunnen vaak slechts enkel hun gedrag aan het wateroppervlakte zien. Ondanks dat dit maar een beperkt deel is, zijn er diverse gedragingen die gezien kunnen worden. Deze gedragingen worden vaak met Engelse termen beschreven. Hieronder is een overzicht van regelmatig voorkomend gedrag te zien.

   
Breathing (ademhalen)
Als een orka aan het wateroppervlakte komt ademhalen.

Traveling (reizen)
De dieren in de groep zwemmen in dezelfde richting met dezelfde snelheid. De snelheid is onder te verdelen in slow, medium en fast.

Logging (rusten)
Een orka rust aan het wateroppervlakte met bovenkant hoofd, rug en rugvin bovenwater en blijft zo enkele seconden drijven.

Foraging (foerageren)
Als orka’s bezig zijn met voedsel vangen. De dieren zwemmen niet duidelijk een kant op, hebben onregelmatige duikpatronen en zwemmen met variërende snelheden. Soms is er een korte periode waarin een dier met hoge snelheid net onder het wateroppervlakte zwemt.

Porpoising
Als een orka met flinke snelheid zwemt en tijdens het ademhalen met de bovenkant van het lichaam boven water komt.

Milling
Een groep orka's die constant in een andere richting aan de oppervlakte komen om adem te halen terwijl ze op ongeveer dezelfde plaats blijven.

Pecslap
Als een orka op zijn zij zwemt, de borstvin in de lucht doet en er vervolgens met kracht mee op het wateroppervlakte slaat.

Tailslap / taillob
Als een orka met kracht de staart op het wateroppervlakte slaat.

Spyhop
Als een orka met het hoofd (en soms ook de borstvinnen) recht omhoog uit het water komt en ook zo weer terug het water in zakt. De orka moet minimaal tot ooghoogte bovenwater komen. Op deze manier kunnen orka’s de omgeving boven water goed bekijken.

Breach
Breaching betekent dat een orka minimaal met 3/4 van zijn lichaam uit het water springt en op zijn zij landt.

Half breach
Als een orka half uit het water springt en op zijn zij landt.