Nieuwsarchief

Nieuws van 2017

Nieuws van 2016

Nieuws van 2015

Nieuws van 2014

Nieuws van 2013

Nieuws van 2012

Nieuws van 2011

Nieuws van 2010

Nieuws van 2009

Nieuws van 2008

01-02-17 ~ Hongerige zeehonden en zeeleeuwen concurreren met southern resident orka’s

De bedreigde southern resident orka's die in de wateren rond het zuiden van Vancouver Island leven zijn mogelijk de dupe van een spectaculaire groei van het aantal zeehonden en zeeleeuwen. Ze jagen namelijk allemaal op de chinook zalm, het favoriete eten van de orka’s.

In de Salish Sea leeft tegenwoordig een hoge concentratie gewone zeehonden. Dat is goed nieuws voor de zeehonden, maar slecht nieuws voor de resident orka’s. Zeehonden een zeeleeuwen eten vooral juveniele chinook zalm, een bedreigde zalmsoort. Een nieuwe studie laat zien dat de vinpotigen tegenwoordig negenmaal meer chinook zalm in dit gebied eten dan voor 1970. En dit heeft een serieuze impact op het aantal volwassen zalmen dat in de zomer terugkeert naar de Salish Sea. Alleen al de invloed van gewone zeehonden is groter dan die van de recreatie en commerciële visserij.

Het tekort aan voedsel is al langer een bekend probleem wat het herstel van de southern resident populatie tegenhoudt. De populatie bestaat momenteel uit minder dan 80 individuen, nadat er in 2016 zeven orka’s overleden.

Bron: www.theprovince.com