Nieuwsarchief

Nieuws van 2017

Nieuws van 2016

Nieuws van 2015

Nieuws van 2014

Nieuws van 2013

Nieuws van 2012

Nieuws van 2011

Nieuws van 2010

Nieuws van 2009

Nieuws van 2008

02-05-17 ~ Schokkende concentratie pcb’s in Schotse orka Lulu

In januari 2016 werd het lichaam van orka Lulu gevonden in Schotland. Lulu was een vrouwtjesorka uit de West Coast Community, een kleine zeer bedreigde orkapopulatie die te vinden is bij Schotland en Ierland. Lulu’s lichaam werd voor onderzoek gebruikt en de resultaten blijken schokkend te zijn. Uit testen blijkt dat Lulu zeer hoge concentraties pcb’s bij zich droeg. Zelfs zo hoog dat het één van de hoogste concentraties ooit gevonden is. De concentraties waren 20 keer hoger van veilig wordt geacht voor walvisachtigen.

Pcb’s werden vorige eeuw veel gebruikt in de industrie en aan materialen toegevoegd, van plastic tot verf. Nadat er zorgen waren over de giftigheid voor mens en dier, werden pcb’s vanaf 1970 op veel plaatsen verboden. Helaas duurt het erg lang voordat de stof verdwijnt en blijft het daarom nog steeds in het milieu hangen. De stof is ook in de voedselketen terecht gekomen. Orka’s staan aan de top van de voedselketen en leven vaak lang. Daardoor stapelt de stof zich op in hun lichaam. Dit kan negatieve gevolgen hebben, waaronder een slecht werkend immuunsysteem en verminderde vruchtbaarheid.

Lulu werd minimaal 20 jaar en had in gezonde toestand zeker nakomelingen kunnen krijgen. Onderzoek naar haar geslachtsorganen toonde aan dat ze waarschijnlijk nooit een kalf had gekregen. Dit komt overeen met wat onderzoekers eerder al bij de West Coast Community opviel. In zeker 25 jaar is er nooit een kalfje in de populatie waargenomen, vermoedelijk door deze vervuiling. Na de dood van Lulu bestond de populatie uit nog maar acht individuen. De kans is groot dat deze populatie uiteindelijk helemaal zal verdwijnen.

Bron: www.bbc.com