Nieuwsarchief

Nieuws van 2017

Nieuws van 2016

Nieuws van 2015

Nieuws van 2014

Nieuws van 2013

Nieuws van 2012

Nieuws van 2011

Nieuws van 2010

Nieuws van 2009

Nieuws van 2008

25-06-17 ~ Strijd tussen orka’s en vissers in de Beringzee

In de Beringzee bij Alaska, aan de rand van de continentale plaat, proberen vissers te ontsnappen aan roofdieren die hun steeds te snel af zijn. De roofdieren zijn groepen orka’s, die vissen van de lijnen van de vissers halen. Er wordt in dit gebied met lange lijnen op heilbot en kabeljauw gevist. Vissers zeggen vele kilo's heilbot op een dag te kunnen vangen. Maar zodra de orka’s hun boot ontdekken, halen ze bijna niets meer binnen. De orka’s lijken ook precies te weten bij welke boot ze moeten zijn voor dit makkelijke maaltje.

Het probleem is de laatste jaren steeds groter geworden voor de vissers. Niet alleen lopen de vissers hun vangst mis, ook verbruiken ze meer brandstof om te proberen aan de orka’s te ontkomen, zonder succes. En zelfs de boot helemaal stilleggen zonder motor aan lijkt niet te helpen. Een visser probeerde deze techniek in de hoop van een groep orka’s af te komen. Maar 18 uur later waren ze nog steeds in de buurt. Een andere visser probeerde de orka’s met geluid af te schrikken, maar ook dat niet leek niet te helpen. Hij zou graag zien dat er met kooien in plaats van lijnen met haken op heilbot gevist mag worden.

Dat orka’s vissen van de lange lijnen van vissers af eten is niet ongewoon. Al 50 jaar geleden werd dit gedocumenteerd door Japanse lange lijn vissers. Ook in de Straat van Gibraltar hebben tonijnvissers hier last van. En op het zuidelijk halfrond in de wateren bij de Crozet Eilanden en Chili is dit gedrag ook waargenomen.

Bron: www.adn.com