Nieuwsarchief

Nieuws van 2017

Nieuws van 2016

Nieuws van 2015

Nieuws van 2014

Nieuws van 2013

Nieuws van 2012

Nieuws van 2011

Nieuws van 2010

Nieuws van 2009

Nieuws van 2008

26-06-17 ~ Ophef over gezondheid orka Kasatka

In augustus 2016 maakte SeaWorld bekend dat orka Kasatka een chronische bacteriële infectie aan haar luchtwegen heeft en daarvoor behandeld wordt. De ongeveer 40 jarige orka leeft in SeaWorld Californië, waar ze de leidster van de groep orka’s is.

Op 17 juni publiceerde Ric O’Barry’s Dolphin Project een artikel over Kasatka op hun website. Daarin vragen ze zich af of Kasatka de strijd tegen haar chronische ziekte aan het verliezen is. De organisatie had recente foto’s van Kasatka ontvangen, waarop duidelijk afwijkingen aan de witte huid op haar onderkaak te zien zijn. Ook zei de fotograaf van de foto dat Kasatka zich erg sloom gedroeg en weinig rondzwom. Enkele voormalig SeaWorld trainers suggereren in het artikel dat de huidafwijking een flinke schimmelinfectie is.

Op 21 juni reageerde SeaWorld op het artikel door middel van een livevideo op Facebook en een artikel op hun website. In de video is Kasatka met enkele andere orka’s tijdens een sessie in het showbassin te zien. Zowel een trainster als een dierenarts geven toelichting op Kasatka’s situatie. Dat ze afwijkingen op haar huid heeft wordt bevestigd door deze medewerkers van SeaWorld. Volgens de dierenarts zou dit geen schimmelinfectie zijn, maar een gevolg van haar ziekte of een reactie op de medicatie die Kasatka krijgt. De chronische bacteriële luchtweginfectie begon in 2008 en Kasatka krijgt sindsdien medicatie. SeaWorld geeft aan dat de infectie op termijn steeds lastiger onder controle te houden wordt, doordat Kasatka’s immuunsysteem verzwakt.

De trainster geeft in de video aan het positief te vinden dat Kasatka nog steeds gedrag laat zien wat past bij een orka die leidster van de groep is. Toch bevestigt een vaste bezoeker dat Kasatka goede en slechte dagen heeft. Sommige momenten hangt ze er stil bij, andere momenten is ze actiever.

Bronnen met foto’s en video: https://dolphinproject.net  & https://seaworld.com