Nieuwsarchief

Nieuws van 2017

Nieuws van 2016

Nieuws van 2015

Nieuws van 2014

Nieuws van 2013

Nieuws van 2012

Nieuws van 2011

Nieuws van 2010

Nieuws van 2009

Nieuws van 2008

29-06-17 ~ Hoog aantal niet succesvolle zwangerschappen door voedseltekort bij southern residents

De southern resident orka’s leven in de wateren ten zuiden van Vancouver Island en hun populatie is met slechts zo’n 80 individuen ernstig bedreigd. Voor herstel van de populatie is voortplanting erg belangrijk, maar de populatie groeit niet zoals verwacht zou worden. Er worden namelijk minder kalfjes geboren dan mogelijk zou zijn met het aantal reproductieve vrouwtjes in de populatie. Een nieuwe studie stelt dat de meeste zwangerschappen bij southern resident orka’s niet succesvol waren en dat dit gelinkt kan worden aan voedingsstress en lage beschikbaarheid van zalm. 

Tussen 2008 en 2014 werden gegevens verzameld. Met behulp van een hond werd ontlasting van de orka’s opgespoord en verzameld, wat daarna onderzocht kon worden op hormonen. In deze periode was twee-derde van de zwangerschappen niet succesvol. Er werden 35 zwangerschappen vastgesteld, waarvan in slechts 11 gevallen de orka later met kalf werd gezien. Bij een deel van de niet succesvolle drachten werd ook meer voedingsstress gemeten dan bij de orka’s die wel succesvol een kalf kregen.

De gegevens werden ook vergeleken met de beschikbaarheid van zalm in het gebied, wat per jaar wisselt. In jaren met weinig zalm was er meer voedingsstress en waren er meer niet succesvolle zwangerschappen. Helaas zijn er tegenwoordig steeds vaker jaren met weinig zalm, terwijl dit wel 95% van het dieet van deze orka’s is. Om de southern resident populatie te redden is het dus van belang de zalm in aantal toe te laten nemen.  

Bronnen: www.king5.com & http://journals.plos.org