Oceanië

Nieuw Zeeland

De kennis over orka’s rondom Nieuw Zeeland is vooral te danken aan Dr. Ingrid Visser en haar werk met Orca Research Trust dat ze in 1992 begon. Door haar onderwater observaties werd duidelijk dat orka’s in Nieuw Zeeland vooral op roggen jagen. Ook voeden Nieuw Zeelandse orka’s zich met haaien en andere walvisachtigen.
Er zijn minder dan 200 orka’s die met enige regelmaat in deze wateren worden gezien, die waarschijnlijk drie subpopulaties vormen. Het is niet goed te voorspellen waar en wanneer orka’s worden gezien. De orka’s lijken hier wisselende associaties met elkaar te hebben, sommige vormen sterkte banden, andere wat lossere contacten. Een aantal individuen zijn zeer duidelijk te herkennen. Deze orka’s hebben een afwijkende vorm van hun rug of rugvin doordat ze zijn aangevaren door een boot of vast hebben gezeten in vislijnen.
In Nieuw Zeeland vinden wereldwijd de meeste strandingen van orka’s plaats. Dit komt waarschijnlijk door de manier van jagen waarbij een orka een rog in ondiep water volgt en daarbij vast komt te liggen. In veel gevallen lukt het de orka (al dan niet met hulp van mensen) om bij hoog tij weer terug naar dieper water te gaan.
Naast de orka’s die vaste bewoners zijn, worden soms ook onbekende orka’s in Nieuw Zeeland gezien, bijvoorbeeld van ecotypes die normaal in open oceaan of bij Antarctica leven. In 1955 was er een massa stranding van zeventien Subarctische Type D orka’s. Meer recent, in februari 2014, spoelden negen orka’s aan in het zuiden van het Zuidereiland. Deze orka’s waren niet bekend uit de fotocatalogus van Orca Research Trust.

Onderzoek:

- Orca Research Trust: www.orcaresearch.org


Australië

Er leven orka’s in Australische wateren, maar er is nog weinig over deze orka’s bekend. In 2009 werd de Australian Orca Database (AOD) opgericht. AOD verzamelt waarnemingen en foto’s die worden gemaakt door organisatoren van boottochten, vissers en het algemene publiek. Met behulp van deze informatie proberen ze meer te weten te komen over de populatiegrootte, ‘hot spots’ waar vaker orka’s worden gezien en wat de migratietrends van de orka’s zijn. Het is bekend dat Australische orka’s onder andere jagen op grote baleinwalvissen zoals bultruggen.
Een plaats waar jaarlijks tussen eind januari en april regelmatig orka's worden gezien in bij Bremer Bay Canyon. Er wordt in dit gebied gewerkt aan foto-identificatie van de orka's. Ook is het mogelijk om mee te gaan op een boottocht.

Whale watchen:

- Bremer Bay Canyon Killer Whale Expeditions: http://whales-australia.com.au

Onderzoek:

- Australian Orca Database: www.ozorcas.com
- Australian Orca Database Facebook: www.facebook.com/pages/Australian-Orca-Database


Papua Nieuw Guinea

Er is nog erg weinig bekend over orka’s bij Papua Nieuw Guinea.  Met behulp van foto-identificatie zijn veertien individuen geïdentificeerd, waarvan er twee dieren later nog een keer zijn gezien. Door observaties is duidelijk geworden dat de orka’s hier op haaien, roggen en vis jagen. Opmerkelijk is dat sommige individuen een grijzige in plaats van witte onderkant van hun staart hadden.