Killer Whale van de oceaan

Deze “walvis” lijkt groot en sterk, maar worstelt als een plastic soep door overbevissing, walvisvangst, klimaatverandering en vervuiling.

Onze diensten

Informeren

Bemiddelen

Actie ondernemen

“ In sommige landen, zoals Japan, Groenland en Indonesië, wordt nog op orka's gejaagd. ”

De Orka

 Deze “walvis” lijkt groot en sterk, maar worstelt als een plastic soep door overbevissing, walvisvangst, klimaatverandering en vervuiling. oceanen Ze kunnen tot bijna 10 meter lang worden en soms tot 5000 kilogram wegen. Ze consumeren tot 5 procent van hun lichaamsgewicht per dag. Zwart-witte kleuren zijn erg handig bij het jagen op voedsel, het is best moeilijk om als een grote orka op een groep haring te sluipen. Het kleurenpatroon werkt als een soort camouflage, die het uiterlijk in de zee bederft zodat het dier in het water moeilijk te zien is. Elke orka heeft zijn eigen unieke uiterlijk.

Sociale dieren

 Orka’s zijn zeer sociale dieren en leven graag in grote families van ongeveer 50 leden. Ze leven al generaties lang bij hun families. Al vier generaties lang zijn er groepen orka’s gevonden! Elk gezin heeft zijn eigen geluid dat alleen andere gezinsleden herkennen. Zo kunnen ze elkaar altijd vinden. Orka’s leven in oceanen over de hele wereld, maar worden meestal gevonden in koud water. Soms ook in onze Noordzee. Ze leggen lange afstanden af, soms zwemmen ze tot 150 kilometer per dag, om voedsel te zoeken en te socializen.

Wat is er aan de hand?

Hoewel de walvisvangst verboden is, wordt er nog regelmatig op orka’s gejaagd. Maar dit is niet de enige bedreiging voor deze grote zeezoogdieren. Hun leefgebied, de oceaan, is in de loop der jaren vervuild geraakt. Visnetten liggen in de zee, plastic deeltjes drijven met de stroming mee en boten botsen op groepen orka’s. Daarnaast treft deze vervuiling ook andere zeedieren en kan het voor de orka moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Als roofdier dat die andere zeedieren eet, krijgt de orka ook een groot deel van de gifstoffen binnen.

3 soorten orka's

Hoewel alle orka’s op elkaar lijken, zijn er drie soorten orka’s. Trekkende orka’s leggen lange afstanden af ​​en hebben een groot bereik. Immobiele orka’s zijn orka’s die bijna nooit reizen. Ze zijn het hele jaar door in hetzelfde gebied te vinden. Tot slot de buitenlandse orka’s. Ze reizen als orka’s, maar leggen kortere afstanden af. Ze komen vooral voor in de open zee en veel minder vaak aan de kust. Wetenschappers observeren verschillende groepen orka’s om precies te bepalen hoe orka’s leven. Orka’s worden echter over de hele wereld gevonden, waardoor ze moeilijk goed te bestuderen zijn.

Groep Orka’s

Orka’s leven altijd in groepen, zo'n groep wordt een groep genoemd. Deze groepen kunnen erg groot zijn, tot wel 50 dieren. De groep bestaat uit mannetjes, vrouwtjes en hun jongen. Elke orka ziet er hetzelfde uit, maar er zijn echte verschillen te zien. Elke orka heeft bijvoorbeeld een unieke driehoekige rugvin. Deze rugvin heeft een grijze vlek en deze vlek ziet er bij elke zwaardvis anders uit. Mannetjes en vrouwtjes zijn ook verschillend. Vrouwelijke orka's zijn meestal iets kleiner dan mannetjes.

Orka oma

Orka oma kan wel 90 jaar oud worden! Mannen worden niet ouder, ze worden 50 jaar. Bijzonder is dat vrouwen maar kinderen kunnen baren tot hun 20e verjaardag. Dus leven ze soms nog 50 jaar zonder zich voort te planten! Wetenschappers weten niet waarom ze zo lang leven. Wetenschappers vinden dit vreemd, want bij andere dieren is het hebben van jongen (voortplanting) het belangrijkst. Het heeft dus geen zin om zo lang te leven. Sindsdien blijkt dat jongeren een betere overlevingskans hebben als ze een oma hebben.

Communicatie

Elke groep heeft zijn eigen taal of liever dialect. Net als dolfijnen schreeuwen ze en lijken ze te fluiten. Orkababy's, ook wel kalveren genoemd, leren de roep van de roedel door hun moeder. Zo herkennen ze altijd hun verwarring. Dieren communiceren niet alleen met geluiden, maar ze bewegen ook met vinnen en raken elkaar graag aan.

Vragen?