Over ons

WAT BEDREIGT DE ORKA?

1. Walvisvangst

 In sommige landen, zoals Japan, Groenland en Indonesië, wordt nog op orka’s gejaagd. Orka’s worden soms als gevaarlijk gezien voor vissers; inderdaad de vis die de vissers willen wordt gegeten, maar er wordt ook op orka’s gejaagd voor menselijk of dierlijk voedsel. In feite is de walvisvangst illegaal, maar deze regel wordt slecht gehandhaafd. In het verleden werden orka’s gevraagd om te worden verkocht aan parken zoals SeaWorld voor amusementsdoeleinden.

2. Oceaanvervuiling

Onze oceanen zijn niet zo schoon als jaren geleden. De zee is een snelle wereld geworden waar boten en schepen het zeeleven beïnvloeden. Het geluid van deze boten verhindert de communicatie van de orka’s en soms botsen ze tegen de boten aan, waardoor ze beschadigd raken. Ook de oceanen zijn vervuild met (plastic) afval. Orks eten het per ongeluk op, maar het is niet goed voor ze en kan zelfs giftig zijn.

3. Verlies aan biodiversiteit & Klimaatverandering

 Veel dieren lijden onder oceaanvervuiling. Het vermindert ook de vis. Voor een orka zou dat kunnen betekenen dat ze verder weg moeten eten.

Met klimaatverandering verandert ook de visvoorraad en daarmee de gebieden waar orka’s voedsel vinden. Soms kan dit betekenen dat bijvoorbeeld orka’s veel verder naar het noorden moeten eten. Daardoor komen steeds meer orka’s in de problemen, bijvoorbeeld vast te zitten in ijs.

4. Leefgebied

Het zoogdier komt voor in alle oceanen van de wereld, maar wordt het vaakst gezien in koude wateren in de buurt van Antarctica of de Noordpool. Orka’s kunnen lange afstanden afleggen op zoek naar voedsel. Maar er zijn ook orka’s die minder reizen en in hetzelfde water blijven. Zelf een orka in het wild spotten? Dan kun je het beste naar bijvoorbeeld Noorwegen, Canada of Argentinië gaan.